slide


Mówimy NIE styropianowi!


Człowiek nie wielbłąd…. jeść musi, a my lubimy dobrze zjeść a do tego mamy kilka sprawdzonych miejsc gdzie zamawiamy jedzenie do firmy.

Problemem były styropianowe opakowania, co przy częstotliwości zamawiania w skali miesiąca dawało pokaźną stertę nie ekologicznego odpadu. Trzeba pamiętać o tym, że do produkcji opakowań i pojemników zużywa się często ogromne ilości energii, a część z nich rozkłada się przez dziesiątki jak nie setki lat.
Ale nie tylko kwestia ekologii ma tutaj znaczenie. Takie styropianowe opakowania mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Powstają one poprzez wprowadzenie gazu do plastycznej substancji zwanej styrenem. To czynnik rakotwórczy, przypisuje mu się też negatywny wpływ na układ nerwowy i może przyczyniać się do zmęczenia i utraty pamięci.
Najgorzej jest, gdy podgrzewamy przyniesione w takim opakowaniu jedzenie w kuchence mikrofalowej. Wypłukane cząsteczki styrenu mogą bowiem przedostać się do pokarmu.

Jak więc przenosić jedzenie? W specjalnie przeznaczonych do tego opakowaniach. My zakupiliśmy dla pracowników, specjalne lunchboxy wielokrotnego użytku. Jak się okazało, ani dla pracowników ani też dla restauracji nie jest to problem.
Procedura jest prosta: zamawiamy jedzenie, restauracja je przygotowuje a my zawozimy pojemniki, w których jedzenie odbieramy. Zostaje jedynie usiąść wygodnie na naszych ekologicznych, wykonanych z palet kanapach i delektować się obiadem… szkoda tylko że przerwy są tak krótkie 😉



Produkty wykrywalne testowane na wykrywaczach firmy LOMA loma logo