slide


Instrukcja mycia i czyszczenia sprzętu do mycia


• Cel

• Opis postępowania

• Częstotliwość



1. Cel


Prawidłwe mycie i czyszcenie sprzętu do utrzymania higieny na obszarach produkcyjnych.

2. Opis postępowania


a) Oczyścić sprzet z zabrudzeń fizycznych.
b) Spłukać sprzęt bieżącą wodą.
c) Umyć i jeżeli to konieczne lub zalecane zdezynfekować/wysterylizować sprzęt przy zastosowaniu odpowiednich środków chemicznych (stężenia, temperatura i czas, zgodne z zaleceniami dostawcy środków chemicznych i obowiązującymi w zakładzie procedurami mycia).
d) Czysty sprzęt odwiesić na tablicę cieni lub w inne miejce zgodnie z zaleceniami obowiązującymi na obszarach produkcyjnych.

UWAGA 1:
Prawidłowe mycie i czyszczenie sprzętu przedłuży jego przydatność do użycia.
UWAGA 2:
Informacja o odporności sprzętu na różne substancje chemiczne i ich stężenia w punkcie 4 lub do pobrania w formacie PDF TUTAJ

3. Częstotliwość


Mycie i czyszcenie sprzętu należy przeprowadzać przed jego użyciem (jeżeli istnieją stosowne zalecenia) i zawsze po jego użyciu.

4. Informacja o odporności sprzętu na różne substancje chemiczne i ich stężenia




Produkty wykrywalne testowane na wykrywaczach firmy LOMA loma logo